МІКРОДОБРИВО

Визначення врожайності кукурудзи

Настала та пора року, коли зростає інтерес до підрахунку врожайності кукурудзи.  Цей метод є доволі популярним, оскільки його можна застосовувати ще до збирання врожаю на етапі молочної стиглості при формуванні зерен.  Далі ми розглянемо фактори, які впливають на врожайність, а також як і за яких умов на них впливають стресові ситуації для рослин, наприклад, посухи.


Підрахунок врожайності за факторами врожайності

Врожайність можна вирахувати, якщо точно визначити 5 компонентів (Врожайність = К-ть рослин/га * К-ть качанів/1 рослину * К-ть рядків/качан * К-ть зерен/рядок * Вага зерна). Або Біологічний урожай (У) = маса зерна з 1 продуктивного качана х число продуктивних качанів з 1 га

За цією формулою можна розрахувати врожайність з точністю +/- 1,25 т/га . Точність підрахунку залежить від к-ті ділянок, взятих для підрахунків на полі. Рекомендується збирати дані щонайменше з 5 ділянок та не менше ніж з 10 качанів на ділянці. Якщо поле дуже розмаїте, кількість тестових ділянок варто збільшити.

Кількість рослин на одиницю площі

Кількість рослин на площі зазвичай визначається за нормою висіву, якістю насіння та станом ґрунту у період висіву та під час проростання. Інші фактори також можуть вплинути на кількість рослин на гектар, наприклад, обвітрювання, пошкодження культиватором, нашестя комах, град, гнилі тощо. Стосовно качанів на рослині, більшість гібридів, які вирощують в Айові, мають один головний качан. Кукурудза має більше качанів на рослину, але зазвичай лише головний має зерна.

Кількість качанів на рослину

Зазвичай, об’єднують підрахунок кількості рослин на гектар та кількості качанів на рослину (рахуючи кількість качанів на га). Тобто к-ть качанів визначається так само, як і кількість рослин, не враховуючи ті рослини, які не вродили. Непродуктивність рослини може бути результатом занадто високої щільності рослин, нестачі або надлишку вологи, нестачі поживних речовин або комплексу цих причин. Так само, декілька качанів можуть зустрічатися на одній рослині, якщо кількість рослин незначна або на сусідній рослині качанів немає. Частіше це зустрічається на краю поля, де рослини отримують більше сонця, вологи та поживних речовин.

Не можна визначати кількість качанів на га до запилення. Щоб визначити кількість качанів на га, важливо взяти зразки з різних ділянок поля, особливо, якщо продуктивність рослин неоднорідна. На кожній тестовій ділянці відміряйте відрізок одного рядка еквівалентний 1/1000-на гектра Наприклад, при міжрядді 70 см, еквівалентним 1/1000 га за кількістю рослин буде відрізок довжиною 14,3 м . Потім зафіксуйте кількість сформованих качанів.

Розміщення зернівок у качані. Загальний вигляд качана (а), повздовжний (б) та поперечний (в) розрізи

Кількість рядів у качані

Кількість рядів зерен можна вимірювати на 6-тій стадії листків (V6). Генетика гібриду – це найбільш вагомий фактор у визначенні потенціальної кількості рядків. Хоча стресові ситуації можуть зменшити кількість рядків, зазвичай, рослина продукує парну кількість рядів, оскільки зародок рядка спочатку ділиться на два, утворюючи два рядки з одного. Рядки можна побачити вже на середніх та пізніх етапах вегетації, якщо розрізати качан. Кількість рядів зерен на качані генетично обумовлена, завжди парна, у різних гібридів становить від 8 до 18 (частіше 12–16)

Кількість зерен в ряді

Кількість зерен в ряді можна вимірювати на 6-тій стадії листків (V6) до етапу випуску чоловічого суцвіття (VT), коли за тиждень до цвітіння починає з’являтися максимальна кількість насіннєвих зародків. Якщо у цей період, рослина переживатиме стрес, кількість зародків може зменшитися. Підраховано, що на кожному качані формується близько 1000 зародків. Кількість запліднених і збережених визначатиме кількість зерен на рядок. Зерна можуть перестати розвиватися на етапі молочної стиглості (R3), якщо рослині не вистачає ключових ресурсів, проблема починається з верхівки качана. Підрахунок кількості зерен в рядку можна здійснювати на етапі молочної стиглості (R3).

Качани кукурудзи

Щоб виміряти кількість рядків у качані та кількість зерен в ряду, зафіксуйте кількість повних рядів у кожному п’ятому качані ряду. Помножте кількість рядів кожного качана на кількість зерен у кожному ряду. Так ви отримаєте кількість зерен в качані. Не використовуйте в підрахунках зіпсовані качани, за виключенням тих ситуацій, де вони є типовими для тестового відрізку. Якщо кількість рядків змінюється від основи до верхівки качана, використовуйте в підрахунках середнє число. Не враховуйте крайні нижні або крайні верхні зерна та нерозвинені зерна. Якщо кількість зерен у рядку є непарною, порівняно до інших  рядків качана, беріть середнє значення зерен в рядку.

Вага зерен

Вага зерен, як правило, визначається на етапах від набухання (R2) до скловидної зрілості (R5). Прийнято використовувати гіпотетичну вагу зерна при підрахунках врожаю. Типова вага зернівки коливається в межах 0,26-0,27 г / 1000 насінин. Ближче до повної стиглості можна порахувати масу 1000 насінин зваживши на вагах та скоректувати по вологості визначеної вологоміром.

Маса 1000 насінин у дрібнонасінних гібридів становить 100–150 г, у крупнонасінних — 300–400 г. У загальній масі качана на частку зерна припадає 82–88 %, на частку стрижня — 12–18 %. У сухій надземній масі кукурудзи частка зерна становить 40–45 %.

Показник маси 1000 насінин характеризує їх ваговитість, тобто зв’язаний з крупністю та щільністю їх внутрішньої структури, і отже, визначає запас накопичених у насінні поживних речовин. Важке насіння, як
правило, більш повноцінне воно забезпечує більшу повноту сходів і кращий ріст рослин. Показник маси 1000 насінин потрібний для визначення вагової норми висіву.
Визначення маси 1000 насінин за кондиційною вологістю проводять  за такою методикою. Із фракції чистого насіння відрахувать без відбору дві проби по 500 насінин зважують з точністю до 0,01 г і якщо  розходження між результатами зважень не більше 3%, обчислюють масу 1000 насінин як середнє арифметичне з двох проб. Якщо розходження між результатами зважувань більше 3%, то проводять третє визначення, а масу 1000 насінин встановлюють за двома пробами, які мають найменше розходження.

Натура зерна

Вага зерна, разом із розміром зерна, формою та щільністю, впливає на його натуру. Натуральна вага визначає яку масу кукурудзи можна помістити в певний об’єм. Це один із факторів, яким вимірюється якість зерна. Натура визначається за формулою вага зерна/об’єм зерна.

Натура зерна – це маса певного об’єму зерна, частіше 1 л, вираженого у грамах. Вона залежить від форми та розмірів насіння: видовжене зерно частіше має меншу натуру, ніж коротке. Із збільшенням вологості його
натура знижується. Добре виповнене насіння характеризується високою натурою; щупле, погано виповнене насіння має низьку натуру. Визначення натури проводять на особливих терезах – пурка. Маса зерна у літровій пурці виражає його натуру.

Згідно з наказом Держспоживстандарту України від 12.09.2009 №326 введнено в дію стандарт на кукурудза ДСТУ 4525:2006 “Кукурудза. Технічні умови” із змінами №1.

КУКУРУДЗА ДСТУ-4525:2006

Джерело: 

data-matched-content-ui-type="image_sidebyside" data-matched-content-rows-num="2" data-matched-content-columns-num="1" data-ad-format="autorelaxed">

Метки: ,