МІКРОДОБРИВО

Оптимальна температура ґрунту для посіву.

Інтенсивність найважливіших фізіологічних процесів (фотосинтезу, дихання, транспірації) залежить від температури рослин і навколишнього середовища. Температура ґрунту помітно впливає на ріст коренів. Більше розвинута коренева система краще використовує вологу та поживні речовини.


Вимірюють температуру ґрунту за допомогою електронного термометра :

Електронний термометр для ґрунту призначений для визначення оптимальних термінів сівби і проведення агротехнічних заходів за даними температурних характеристик грунту.

Термометр ґрунту може використовуватися на сільськогосподарських підприємствах, дослідних станціях і фермерських господарствах.

Методика вимірювання 

  • Вимірювання проводять ранком орієнтовно в 6:00 годині;
  • Термометр поміщають у грунт на глибину 5 – 10 см;
  • Через 3-15 хв  (залежно від термометра) після встановлення  знімають покази температури ґрунту.

Орієнтування по рослинах

Береза – появилися бруньки та починають розпускатись – температура ґрунту орієнтовно +4…+6 °С – час сіяти гірчицю, ячмінь

Вишня починає цвісти при температурі повітря +10 °С, температура ґрунту орієнтовно +6…+8 °С – час сіяти соняшник;

Яблуня починає цвісти – температура грунту орієнтовно +8…+10 °С – час сіяти кукурудзу;

Яблуня масово цвіте – температура грунту орієнтовно +12…+16 °С – час сіяти сою;

Переглянути дані про температуру можна на сайті: https://meteo.gov.ua/ua/33345/agrometeorology/agro_current_conditions/

Кожний вид рослин має характерно визначені відношення до температури в різні фази їх розвитку. Найкращі умови створюються при оптимальній температурі, коли швидкість біохімічних реакцій досягає найбільшої величини. Ці особливості різних культур і сортів слід враховувати починаючи від установлення строків сівби.

Горох

Горох – рослина довгого дня. Він маловибагливий до тепла, насіння проростає при темпе­ратурі 1-2 °С. Мінімальна температура, необхід­на для нормального розвитку сходів та форму­вання вегетативних органів складає 5-6 °С, а з підвищенням температури до 10-12 °С насіння проростає за 5-7 днів. Сходи гороху витримують короткострокові заморозки до – 4 °С.

Гірчиця

Гірчиця – холодостійка культура, насіння її починає проростати при температурі +1-3°С. Дружні сходи з’являються на 4-5 день після сівби при температурі +5-8°С за наявності достатньої кількості вологи. Сходи переносять короткочасні приморозки до -4-5°С. У засушливих умовах і при загущених посівах рослини відразу переходять у стадію стеблування. Оптимальна температура для росту вегетативної маси становить +10-15°С, для формування та розвитку генеративних органів – +15-20°С.

Ярий ріпак — холодостійка росли­на, насіння його починає проростати при температурі 1-3 °С, дружні схо­ди з’являються через 5 — 7 днів (при температурі 9—12 °С). Вони витриму­ють заморозки до мінус 3 — 5 °С, дорос­лі рослини — до мінус 8 °С.

Ярий ячмінь

Насіння починає проростати при температурі 1-3 °С, сходи в польових умовах можуть з’являтися при 4-5?С. Сходи витримують заморозки до -3-4 °С, при температурі -6-8 °С спостерігається пожовтіння листків.

Соняшник

Мінімальне значення температури для проростання насіння соняшнику становить +5°C. Сам же посів рекомендується проводити, коли температура ґрунту на глибині заробки насіння перевищить значення +6°C.

Кукурудза

Мінімальна температура проростання насіння становить +8-10 °С, сходи з’являються за +10-12 °С. При висіванні в холодний ґрунт (менше +8°С) насіння проростає дуже повільно, набубнявіле насіння не сходить, різко знижується польова схожість. У фазі 2-3 листків кукурудза витримує приморозки до -2°С, сходи гинуть за -3°С. Небезпека повернення весняних приморозків в Україні припадає один раз на 5-6 років. Якщо зниження температури (нижче -5 °С) триває кілька годин, то кукурудза вимерзає незалежно від фази розвитку. Перспективними є виведені селекціонерами біотипи кукурудзи, що здатні проростати за температури +5-6 °С.

Конопля

Мінімальна температура ґрунту, при якій спостерігається найкращі сход насіння, коливається в діапазоні від +8…+10 °С.

Соя

Мінімальна темпера­тура проростання насіння сої 7 °С, оптимальна 15-20 °С. Сходи витримують короткочасні замо­розки до – 3 °С, але такі зниження температу­ри у фазу трьох справжніх листків є критични­ми і можуть призвести до загибелі рослин.

Сорго – оптимальня температура посіву

// Мінімальна температура грунтудля проростання насіння +10+12°С
// Оптимальна температура для отримання сходів +20+30°С
// Оптимальні строки посіву при темпиратурі грунту +14+16°С

Озима пшениця 

Насіння починає проростати за температури у посівному шарі грунту 1 – 2 ˚С. Сходи при цьому з’являються пізно і недружно. Оптимальна температура проростання пшениці перебуває в межах 12-20 ˚С. За умови достатнього зволоження грунту сходи за такої температури з’являються на 5 – 6-й день. Якщо температура вища 25˚С, висіяне насіння і проростки масово уражуються хворобами. Кращі строки сівби припадають на період з середньодобовими температурами повітря 14 -17˚С.

Мінімальні температури для проростання насіння і з’явлення сходів різних культур

Культура Проростання насіння при t °С З’явлення сходів при t °С
Пшениця, жито, ячмінь, овес, конюшина, люцерна, вика яра, горох, сочевиця, гірчиця, коноплі 0-1 2-3
Буряки, люпин, льон, гречка, кормові боби 3-4 6-7
Картопля, соняшник 5-6 8-9
Кукурудза, просо, соя, могар, суданська трава 8-10

10-11

Сорго, квасоля 10-12 12-13
Рис, арахіс, бавовник 12-14 14-15

Температура посіву овочів

Культура

Температура

Сроки всходов в зависимости от температуры

минимальная

оптимальная

5 С

12 С

20 С

Арбуз

13 – 15

25 – 30

8

Баклажан

14 – 15

25 – 30

6

Горошек

2 – 5

16 – 18

9

5

Дайкон

2 – 4

18 – 20

27

10

6

Дыня

14 – 15

25 – 30

 –

7

Кабачок

10 – 12

20 – 22

 –

7

Капуста белокочанная

2 – 3

17 – 20

27

10

6

Капуста брокколи

2 – 3

17 – 20

30

10

6

Капуста брюссельская

2 – 3

17 – 20

30

10

6

Капуста китайская

2 – 3

17 – 20

30

7

4

Капуста кольраби

2 – 3

17 – 20

30

10

5

Капуста краснокочанная

2 – 3

17 – 20

30

10

6

Капуста савойская

2 – 3

17 – 20

30

10

6

Капуста цветная

2 – 3

17 – 20

30

10

6

Кукуруза сахарная

8 – 10

18 – 20

 –

10

Лук – порей

2 – 3

15 – 17

61

22

12

Лук репчатый

3 – 4

15 – 17

61

21

12

Морковь

4 – 5

17 – 20

46

16

9

Огурец

14 – 15

18 – 25

 –

7

Перец

14 – 15

20 – 25

 –

14

Петрушка

3 – 4

17 – 20

 –

15

Редис

2 – 4

15 – 17

27

10

6

Салат

2 – 3

15 – 17

 

8

4

Свекла

5 – 6

20 – 22

41

12

7

Сельдерей

3 – 4

18 – 20

 –

15

Томаты

10 – 12

22 – 25

27

8

Фасоль овощная

10 – 12

17 – 19

 –

7

Шпинат

2 – 3

15 – 20

36

20

10

Эндивий

15

21 – 22

9

5

Температура висадки розсади

Культура Возраст рассады до высадки, дни Полесье Лесостепь Степь
Томаты ранние  60-65 10-20 мая  5-12 мая 25-30 апреля
Томаты среднеспелые 40-45 10-20 мая 10-20 мая 30 апреля-15 мая
Томаты позднеспелые 35-40  выращивают без пикировки 20-25 мая 20-25 мая 15-20 мая
Перец 60-65 15-25 мая 10-20 мая 5-15 мая
Перец посев в открытый грунт конец апреля середина апреля начало апреля
Баклажан 55-60 15-25 мая 10-20 мая 1-10 мая
Баклажан посев в открытый грунт начало мая конец апреля первая половина апреля
Ранние огурцы  30-35 11-21 апреля 11-21 апреля 1-16 апреля
Поздние огурцы 20-25 11-21 апреля 11-21 апреля 1-16 апреля
Огурцы  посев в открытый грунт 10-20 мая 1-20 мая 20 апреля -10 мая
 Капуста белокочанная ранняя 60-65 10-15 апреля 1-10 апреля 25 марта-1 апреля
 Капуста белокочанная среднепоздняя, краснокочанная капуста посев в открытый грунт 10-20 мая 10-20 мая 10-20 мая
 Капуста белокочанная поздняя посев в открытый грунт  20 апреля – 20 мая 20 апреля – 20 мая 20 апреля – 20 мая
Краснокочанная капуста, урожай на зимнее хранение посев в открытый грунт 20 мая – 15 июня 20 мая – 15 июня 5 – 25 июня
Цветная капуста посев в открытый грунт с 20 апреля с 20 апреля с 20 апреля
data-matched-content-ui-type="image_sidebyside" data-matched-content-rows-num="2" data-matched-content-columns-num="1" data-ad-format="autorelaxed">