Кондитерський (крупнонасінний) соняшник

За  назою кондитерський (крупнонасінний) соняшник криється велике різноманіття соняшнику. Умовно його поділяють, використовуючи масу 1000 насінин або розмір насіння (схід на решеті 3,0–3,6 мм). Кожен покупець сировини хоче отримати бажані розміри і якість насіння, але можна вважати, що на ядро, як правило, використовують крупне насіння – при масі 1000 насінин – 110–130 г, а середній розмір 90–105 г – на лузальне насіння. Однак у цьому питанні треба дивитись глибше. Культура соняшнику має ще багато цікавих, важливих властивостей, що зумовлюють різноманітний харчовий і, як наслідок, комерційний інтерес.

Дякую, що завітали на сайт тов "ОДІН АГРО ТРЕЙД"

✆0676613009 ✆0662156358 Телеграм каналViber чат

✓Опт та роздріб ✓з ПДВ ✓Доступні ціни ✓Україна та Імпорт ✓Оригінали та генерики ✓Швидка доставка Відправимо Новою Поштою, Ін Тайм по Україні.

Відомо, що рослинний білок засвоюється організмом людини легше, ніж тваринний, але при цьому є один нюанс. Для продукування одного кілограма білка тварині необхідно засвоїти рослинні корми в обсязі, що містить понад 4 кг рослинного білка. Для людства використання рослинного білка більш вигідне. У дуже популярній зараз технології здорового харчування дедалі більше місця відводиться горіхам. А віднедавна й насінню олійних культур і соняшнику.

Чому саме соняшнику – стає зрозуміло, коли ми порівняємо вміст жирів, білків і вітаміну Е (токоферолів) у популярних продуктах харчування (табл. 2). Токофероли, окрім харчової цінності, є природними антиоксидантами, що збільшують період зберігання олії. Високоолеїновий соняшник і так має підвищену стійкість до прогорання, тому для нього це не так актуально, але для харчового використання вміст вітаміну Е (токоферолу) і його типів, αβ, або γ має велике значення.

Iз наведених даних видно, що харчова цінність ядра соняшнику надзвичайно висока. Тому безпосереднє використання ядра дає змогу поповнювати організм необхідними цінними речовинами: олією, білком, вітаміном Е, фолієвою кислотою, селеном та іншими мікроелементами.

Якщо ви вже переконались, що вирощування крупнонасінного соняшнику – цікавий напрям для аграріїв, настав час розглянути окремі аспекти цієї діяльності.

По-перше, треба визначитись із напрямом і якістю сировини, яку ви бажаєте отримати. Від цього залежатимуть ціна і збут. Крупнонасінний соняшник може використовуватись у різних напрямах: на олію, шрот, білок, кондитерське ядро, використання лушпиння як сировини та лузальний напрямок. Кожен із цих напрямів має свої особливості й певні вимоги до сировини, але більшість із них може бути поєднана в одному сорті або гібриді.

Традиційна переробка соняшнику на олію та кормовий шрот реалізує спрощену технологію пресування насінин разом із лушпинням. Простота цього способу дала змогу створити велику кількість виробництв, які працюють за названою технологією. Подальше вдосконалення традиційної технології якщо й можливе, то несуттєво. Потрібно розвивати технології, які б використовували більш повне і роздільне використання насіння соняшнику як різнопланової сировини. Таке використання може включати обрушку лушпиння та переробку самого ядра насіння на кондитерські вироби. Для цього потрібно дібрати відповідні сорти та гібриди. Для отримання чистого ядра необхідно збільшувати такий показник, як обрушуваність насіння.

Цей показник має й протилежне значення – оболонка сім’янки захищає ядро від окислення та ураження бактеріями і грибами. Він також важливий для збереження посівних якостей насінин, коли його використовують як посадковий матеріал. Всі ці аспекти досить важко поєднати, але певним чином можливо, використавши знання з генетики.

З іншого боку, для покращення стійкості ядра до ураження саме насіння мусить мати природні антиоксиданти. Вже відомо багато досліджень щодо вивчення таких показників, як вміст токоферолів і склад олії. Так, токофероли бувають різними: αβ, γ. В цьому ряду протиокислювальні властивості збільшуються від α до γ. Зазвичай всі вони є у олії та насінні соняшнику, але більшість сучасних гібридів і сортів має близько 80–90% α токоферолу, а інші – в незначних кількостях. Втім, вже є сорти соняшника зі вмістом β і γ до 90%. Це збільшує строки зберігання олії та обрушеного і травмованого насіння у 6–8 разів. До Реєстру сортів рослин України вже внесено достатню кількість гібридів з високим вмістом олеїнової кислоти – 70–90%. Насіння таких гібридів матиме теж більшу стійкість ядра до окислення при обрушенні.

До таких гібридів соняшнику відноситься новий гібрид Смак селекції IОК кондитерського напряму використання, ранньостиглий (88–100 діб) із вмістом олеїнової кислоти 75%. Маса 1000 насінин – 100 г, врожайність – 29 ц/га.

ПУБЛІКАЦІЇ ЯКІ МОЖУТЬ БУТИ ДЛЯ ВАС ЦІКАВИМИ
data-matched-content-ui-type="image_sidebyside" data-matched-content-rows-num="2" data-matched-content-columns-num="1" data-ad-format="autorelaxed">

Взагалі у Реєстрі сортів рослин кондитерський напрям використання вказано у 16 найменувань. З них 6 сортів (Універсал, Щелкунчик (НПФ «Дріада»), Запорізький кондитерський (IОК), Онікс, Алмаз (ВНДIОК), Ранок) та 10 гібридів (Колонел, Див, Голіат, Вранац, Конфета, Ягуар, Ягуар ХЛ, Смак, Феном, Х3939).

Всі ці гібриди та сорти соняшника мають свої особливості використання, які насамперед залежать від розмірів та обрушуваності. Це використання умовно можна поділити на групи: для отримання крупного ядра та для лузання. В розрізі лузання деякі користувачі мають спеціальні вподобання щодо кольору насіння, смаку, що зумовлений насамперед вмістом олії та товщиною лушпиння.

При вирощуванні кондитерського соняшнику рослини мають бути посіяні з густотою не більше ніж 27 тис. на га, до збирання – 20–24 тис. рослин/га

Другий аспект. З огляду на мету використання аграрії вибирають відповідний сорт або гібрид для вирощування. За даними опитування, 9% сільгоспвиробників уже вирощують кондитерський соняшник. До речі, на полях України як кондитерські часто вирощують сорти, що не внесені до Реєстру сортів рослин, а іноді взагалі не є сортом або гібридом у повному розумінні цього слова. В таких випадках марно сподіватись на пристойну врожайність і крупність насіння. Справжнє насінництво має багато параметрів перевірки важливих характеристик: врожайності, стійкості проти хвороб, відновлювальної здатності, морфологічних ознак, олійності, лушпинності, білка. Це дуже великий обсяг робіт, і виконати їх самотужки окремим господарствам практично неможливо. Навіть в установах-оригінаторах первинне насінництво – найзатратніша частина праці, яка забирає багато часу, трудових кваліфікованих кадрів, роботи відповідного обладнання. Але все це – необхідна умова отримання якісного насіннєвого матеріалу і запорука високого та якісного врожаю. Тому насіннєвий матеріал слід купувати лише у перевірених постачальників.

Щоб зорієнтувати споживачів, наведемо масу 1000 насінин відомих нам сортів і гібридів: Запорізький кондитерський – 110–125 г, Донський крупноплідний – до 130 г, Лакомка – до 100 г, Вранац – до 90 г, Ранок – 100 г, Алмаз – 100–110 г, Щелкунчик – 100–110 г), Див – 96–97 г, Смак – 98–100 г, Ягуар – 60–65 г.

Третій аспект. При вирощуванні кондитерського соняшнику існує одна важлива особливість: рослини мають бути посіяні з густотою не більше ніж 27 тис. на га, до збирання – 20–24 тис. рослин/га. Тільки ці умови дають достатню крупність насіння і відповідно найкращу ціну за одиницю продукції. Крім того, кондитерський соняшник вибагливий до агрофону і добрив. Підвищення звичайної дози азотного добрива збільшує період вегетації, розміри рослини і, певною мірою, розміри насіння, а також збільшує вміст білка і зменшує – олії. Але потрібно розуміти, що перевищити дозу добрив дуже легко. В результаті ви можете отримати негативний досвід, оскільки рослинам не вистачатиме вологи для повного використання добрив або ж вегетативна маса буде такою великою, що рослини не витримають вітру та опадів і виляжуть.

I наостанок четверте. Вирощування кондитерського соняшнику містить певні ризики. По-перше, це не завжди стабільна ціна; по-друге, при невдалому вирощуванні отримане насіння виявиться надто дрібним і за розмірами не пройде відповідну фракцію. При цьому дрібне насіння більшості кондитерського соняшнику не має звичної для нас високої олійності, його ціна нижча, ніж звичайного олійного. Але всі ці ризики можна вважати незначними, адже при уважному підході до вирощування кондитерський соняшник забезпечить вам підвищення рентабельності виробництва на 25%.

Джерело:

Метки: