МІКРОДОБРИВО

Десикація та особливості її проведення

Десикація – неодмінний елемент технології вирощування багатьох сільськогосподарських культур, зокрема й соняшнику. Передзбиральну десикацію соняшнику слід проводити передусім для того, щоб пришвидшити достигання й підсушування рослин та отримати сухе насіння. Ще одна з важливих переваг десикації – цей технологічний захід дозволяє почати збирання урожаю щонайменше на 5-10 днів раніше.


За рахунок десикації зменшуються втрати під час збирання врожаю (і не має значення, рік був вологий чи сухий), адже завдяки обробці врожай достигає набагато рівномірніше. Також усі знають, що при збиранні вологого соняшникового насіння втрати неминучі, бо комбайн погано справляється з обмолотом сирої маси. Десикація ж не лише підсушує соняшник, а й знищує бур’яни. Це відповідно спрощує збирання, підвищує якість урожаю. Отже десикація суттєво полегшує збирання урожаю та зменшує його втрати на 30-50%.

Проводити десикацію рекомендується, першою чергою, для пізньостиглих культур, особливо за їхнього вирощування в зонах із прохолодним кліматом та у вологі роки. Виправдовує себе і хімічне сушіння насінників багаторічних трав, цукрових буряків та інших культур, для яких є проблемним отримання високоякісного насіннєвого матеріалу. Розрахунки показують, що витрати на десикацію рослин будуть меншими порівняно зі збиранням вологого зерна та подальшим його термічним сушінням. Крім того, відпадає потреба мати спеціальне обладнання – зерносушарки, вартість яких надто висока

В якому випадку робити десикацію та якими препаратами.

Чотири випадки, коли необхідно застосовувати десиканти:

1. Волога прохолодна погода.

2. Нерівномірне дозрівання посівів.

3. Сильна ураженість хворобами.

4. Велика засміченість.

Загальні принципи обробки

Насамперед треба визначити мету з якою треба робити десикацію? Для проведення десикації використовують два основних типи препаратів на основі діючих речовин дикват або гліфосат, вони володіють різними механізмами дії і принципово різними умовами для застосування:

  • Диквати – мають контактну дію і впливають на ті ділянки, на які потрапив робочий розчин, не проникаючи в структуру рослин і кореневу систему. Відрізняються високою швидкістю дії – 3-5 днів, не впливаючи на якість і схожість зерна в майбутньому. Якщо ми вирощуємо насіння або необхідно підсушити культуру до залікової вологи, ми рекомендуємо обирати десикант “Реглон”,”Самум Форте”, “Регістан”,  “Диквалан”, “Альфа -дикват” створений на основі діючої речовини дикват 150 г/л. Ефективність препаратів цієї групи не залежить від температури середовища. Але використовувати його краще в похмуру погоду , або у вечерні години. Ультрафіолетові промені можуть знизити ефективність дії препарату.
  • Гліфосати (гербіциди з властивостями десикантів) використовуються за умови, що продукція не буде використовуватися безпосередньо для виробництва дитячого харчування та як посівний матеріал (обробка знижує схожість). Маючи системну дію, препарати на основі солей гліфосату проникають у всі органи рослин, висушуючи кореневу систему, стебло, листя, порушуючи транспірацію соку, і тільки потім переходять до кошиків, колосків або бобів. Весь процес триває 1,5-2 тижні. Є проблема з забур’яненістю перед збиранням і висока вологість рослин більше 30%, вибір слід зупинти на десикантах, основа яких діюча речовина гліфосат ізопропіламінний або калійний (Раундап, Сокар, Отаман, Рауль, Напалм, Геліос або Геліос Екстра)

Для вибору оптимальної норми витрати робочої суміші слід звертати увагу на облистяність рослин та засміченість полів бур’янами. Більше листя і бур’янів – більше витрата.

Для підсилення дії десикантів дадають у суміш  аміачну селітру (10 кг/га), особливо при наявності лободи

Дикват

Дикват – контактний десикант для підсушування рослин перед збиранням врожаю і для часткового знищення бур’янів. Вирішує проблеми з нерівномірним і повільним дозріванням насіння найважливіших сільськогосподарських культур.

Препарати на основі диквату діють відразу після обприскування, візуально ефект видно через 4-7 діб, в залежності від температури повітря і ступеня дозрівання рослин.

Оптимальна температура повітря для застосування диквату від +15С до +25С

Механізм дії диквату:

Діюча речовина швидко розкладається в рослині, тому застосування диквату є безпечним як на насіннєвих посівах, так і на посівах, які призначені для продовольчих цілей.

Властивості диквату:

1. Збір культури в більш ранні терміни при будь-яких погодних умовах;

2. Вирішення проблеми нерівномірного і повільного дозрівання насіння найважливіших сільськогосподарських культур;

3. Зниження вологості насіння;

4. Зменшення витрат на сушку;

5. Висока швидкість дії – збір можна проводити через 4 – 7 днів після обробки;

6. Не змивається дощем через 10 хвилин після обробки;

7. Висушує бур’яни, чим полегшує прибирання;

8. Зупиняє розвиток і поширення захворювань.

Технологія проведення десикації передбачає використання авіаційної техніки і тракторних обприскувачів. Їхній вибір залежить від обсягу десикаційних заходів, строків їхнього проведення, особливостей культури, яку обробляють, місця розміщення посіву.

Тракторні обприскувачі за принципом дії бувають штангові і вентиляторні. Штангові забезпечують кращу рівномірність розподілення десиканту поверхнею посіву, вони менше залежать від погодних умов. Вентиляторні – продуктивніші, маневреніші, однак ефективність покриття посіву робочою рідиною надто залежить від погодних умов, насамперед, від напрямку і сили вітру.

З авіаційної техніки використовують малогабаритні літаки, гвинтокрили та інші, які комплектують різними розпилювачами для якісного внесення робочого розчину.

Під час обприскування будь-яким типом обприскувачів першочергово враховують швидкість вітру і температуру повітря.

У всіх випадках допустима швидкість вітру для обприскування становить до 4-5 м/с, агрегати мають рухатися перпендикулярно його напрямку. Кращий час для проведення десикації – ранок (4-10 год) та вечір (17-22 год).

Витрати робочої рідини становлять: за авіаобприскування – 50-100, за наземного – 200-400 л/га

Гліфосат

Десиканти з вмістом гліфосату проявлять свою дію відразу після обприскування посівів. Наприклад, у Великобританії десикація препаратами з вмістом гліфосату зернових культур, які через дощові погодні умови влітку дозрівають повільно і нерівномірно, що потенційно призводить до зниження урожайності і якості зерна, є обов’язковим заходом. Крім того, у цій країні здійснюється десикація на 78% посівних площ ріпаку. У Південно-Східній Шотландії після десикації препаратами з вмістом гліфосату вологість зерна пшениці озимої знижувалася на 1,0-1,4%, втрати під час обмолоту — на 1,1-4,4%, при цьому на 1-2% скорочувалися втрати врожаю завдяки знищенню бур’янів. У Німеччині тільки на 4% посівних площ здійснюється десикація гліфосатом перед збиранням урожаю ріпаку.

Багаторічний досвід фермерів північної і центральної Європи засвідчив, що застосування перед збиранням урожаю десикації, похідними гліфосату, збільшувало урожай пшениці озимої на 15-20%. Відсутність технологічної колії, на їх думку, не проблема, тому що від пошкодження культури колесами обприскувача і трактора втрати врожаю становлять менше 5%, а прибавка від десикації — не менше 15%.

Правила застосування препарату

Посіви зернових культур обприскують десикантами з вмістом гліфосату за два тижні до збирання врожаю за вологості зерна не більше 30%, з метою для часткового підсушування зерна і пригнічення бур’янів, із нормою витрати 2,4 л/га.

Глюфосинат амонію

Для десикації ріпаку, сої, соняшнику, люцерни, пшениці ярої застосовують препарати на основі діючої ревини глюфосинат амонію, 150 г/л, із нормою витрати 1,5-2,5 л/га. Для обприскування цих культур з метою отримання рівномірного дозрівання врожаю достатньо однієї обробки.

Правила застосування препарату

Для обприскування посівів пшениці ярої використовують норму витрати препаратів з вмістом глюфосинат амонію 2,0-3,0 л/га під час фази початку воскової стиглості насіння за 10 днів до збирання врожаю. Посіви ріпаку також обприскують за 10 днів до збирання врожаю за умови побуріння 70% стручків із нормою витрати 2,0-2,5 л/га. Десиканти на основі діючої речовини глюфосинат амонію завдяки м’якій дії стимулюють притік поживних речовин до насіння, впливаючи на збільшення олійності насіння ріпаку. Посіви люцерни обприскують за умови побуріння 80-85% бобів за 7 днів до збирання врожаю.

Препарати з вмістом глюфосинат амонію діють дещо повільніше інших, механізм дії їх найбільш наближений до природнього висихання рослин: насіння встигає накопичити більше поживних речовин, ніж після обприскування препаратами на основі діючих речовин гліфосат і дикват. Тому посівні властивості насіння після обприскування препаратами з вмістом глюфосинат амонію будуть кращими.

Опади впливають на ефективність препаратів із вмістом глюфосинат амонію під час перших 6 годин після застосування. Інтенсивність дощу впливає більше, ніж інтервал часу між застосуванням глюфосинат амонію і дощем. Таким чином, препарати на основі глюфосинат амонію знижують вологість рослинної маси з одночасним прискоренням і вирівнюванням процесу дозрівання, покращують якість (схожість, силу росту, вагу 1000 зерен та натуру зерна), підвищують урожайність, знижують втрати насіння, полегшують і здешевлюють збирання врожаю.

Коли починати десикацію озимого ріпаку?

  • Виберіть типову для поля ділянку, відібрати навмання 20 стручків із середньої частини головного стебла різних рослин
  • Відкрийте кожен стручок, і якщо колір змінюється із зеленого на коричневий по меншій мірі у 2/3 на кожен стручок у 15 з усіх відібраних стручків, це означає, що настав ранній відповідний етап для обприскування.
  • Повторіть цю процедуру оцінки на іншій типовій ділянці поля, щоб остаточно впевнитися, що поле готове до обприскування. На цьому етапі стручки здатні згинатися в кільце навколо пальця без розтріскування.
  • Обприскування мас бути проведене через 3-4 дні, у випадку ж дуже холодної погоди цей термін може становити до 7 днів. Препарат має бути застосований коли вологість ріпаку менше 30% та при побурінні 70% стручків.

Десикація зернових культур

Звичайно, колос на основному стеблі дозріває швидше, ніж колоски на бічних стеблах (підгонах). У цьому випадку період дозрівання культури розтягується в часі. Для збору зерна з оптимальною вологістю доводиться чекати, поки дозріють усі стебла і зерно в колосі. Але після десикації, рівномірно сухе і дозріле зерно можна отримати набагато швидше.

Після збирання врожаю, бур’яни починають швидко розвиватися і дозрівають без культури-конкурента, але при використанні десикантів ви отримуєте чисте від бур’янів поле, так як він володіє властивостями гербіциду суцільної дії. Прогноз дощового періоду також є приводом для хімічного підсушування врожаю, дозволяючи зібрати зерно якомога швидше, але в цьому випадку слід вибрати препарат на основі диквату.

Оптимальна вологість для обробки – до 35%.

Десикація бобових культур

Бобові відрізняються стабільно нерівномірним дозріванням, частина бобів ще зелена, а інша вже готова до збору. Якщо чекати повного дозрівання посіву, то при жаркій погоді, дозрілі боби першими пересихають і починають розтріскуватися, що призводить до значних втрат урожаю за рахунок великого відсоткe битих зерен.

Щоб уникнути цього проводять десикацію або обробку ПАВами, останні запобігають розтріскуванню стручків. При використанні десикантів відбувається процес прискореного і рівномірного дозрівання, дозволяючи фермерам приступити до прибиральних робіт на 7-10 днів раніше, а головне, без втрат.

Оптимальний період обробки – повна стиглість 20% бобів і вологість 30%.

Десикація гороху

Більшість фахівців-агрономів настійно рекомендують використовувати десиканти для обробки посівів гороху перед збиранням культури. Густий посів в будь-якому випадку викликає, окрім підвищення ураження посівів хворобами, пізніше дозрівання стручків нижнього ряду, що знаходяться ближче до землі. В даному випадку, мінімізувати втрати при зборі допоможе тільки десикація, яка крім рівномірного дозрівання, зупинить розвиток фітопатогенів.

На посівах гороху десикацію проводять препаратом на основі диквату (2-3 л/га) у суміші з аміачною селітрою (10 кг/га) за сім-десять діб до прямого збирання. У цей час рослини починають жовтіти, а нижні боби забарвлюються у жовто-бурий колір, вологість зерна становить близько 30%.

Оптимальний період для десикації гороху – повна стиглість 70% стручків и вологість 20%.

Десикація сої

Десикація сої – вже добре вивчений і апробований прийом, який скорочує тривалість вегетаційного періоду і прискорює збирання на п’ять-дев’ять діб залежно від строку десикації, погодних умов і стану посіву. Розпочинати десикацію слід за вологості насіння 50% і нижче, врожайність і маса 1000 насінин при цьому вже не зменшуються, вміст білка й олії – також без змін. Проводять десикацію препаратами Реглон Супер та Скорпіон у дозі 2-3 л/га. Можна використовувати й інші препарати: Баста (2 л/га), Гліфоган (2-3 л/га), Везувій (2-3 л/га). Окрім товарних посівів, передзбиральній десикації підлягають також насінники сої. Десикація насіннєвих посівів дає можливість отримувати насіння сої з високою енергією проростання і лабораторною схожістю навіть у несприятливих для достигання умовах. Насіння, зібране після десикації, дає за пересівання «потомство», яке має високі посівні і врожайні властивості.

  Десикація соняшнику

  Десикація соняшнику – також добре відомий виробникам агроприйом, який проводять з метою прискорення дозрівання і збирання врожаю та зниження його втрат від грибкових захворювань (білої і сірої гнилі). Десикацію соняшнику краще проводити за вологості насіння близько 20%, кошиків – 80, стебел – 60%. Практика показує, що такий стан настає через 35-40 діб після масового квітування рослин соняшнику. За обприскування в цей строк відбувається швидке підсихання рослин, тому через шість-десять діб рослини підсихають до такого стану, що їх легко збирати. Під час збирання насіння буде не тільки сухим, а й чистим, оскільки поліпшуються умови комбайнового обмолочування.
Так, у разі збирання насіння соняшнику після десикації вміст домішок у бункерній масі не перевищував 7%, а без хімічного сушіння становив понад 12%. Урожай, якість і олійність насіння після десикації, як правило, дещо підвищуються за рахунок прискорення дозрівання відсталих у розвитку рослин, зниження втрат на дихання підсушеного насіння. Крім того, внаслідок десикації ущільнюються кошики і зменшується осипання з них найважчих, з високою питомою масою, насінин.
Проводити десикацію соняшнику можна і за вищої вологості (25-30%), оскільки врожай насіння від цього не зменшується. Однак у такому разі підсихання рослин відбувається повільніше і може дещо знижуватись вміст олії.
Для десикації соняшнику застосовують препарат Реглон Супер у дозі 2-3 л/га. Перевіркою не виявлено недопустимих залишків цього препарату у різній продукції (насіння, стебла, кошики, олія, халва).
Під час проведення передзбиральної десикації рослин обприскують, як правило, всю площу соняшнику, що потребує скорочених строків його збирання. Досвід окремих господарств засвідчує, що для зменшення напруги збиральних робіт десикацію бажано проводити у різні строки, або ж почергово на окремих полях та на самому полі. Відоме також застосування десикантів на насіннєвих посівах кукурудзи.
Уперше в Україні передзбиральна десикація кукурудзи була проведена в науково-виробничих дослідах Всесоюзного НДІ кукурудзи (нині – Інститут сільського господарства степової зони НААН). Обробляли насіннєві посіви пізньостиглих гібридів кукурудзи за вологості зерна 35-50%, у якості десикантів застосовували препарати хлорату магнію (25-30 кг/га) і Реглону (3-5 л/га).
Внаслідок десикації рослин різко прискорювалось підсихання рослин: вологість листків під час збирання становила 18-22% (без обробки – 62-66%); обгортки качанів були сухіші на 16-33%, стрижні – на 1,5-8,5% порівняно з необробленими рослинами. Найголовніший показник – вологість зерна – завдяки десикації знижувався на 4,5-7%, що дало змогу розпочинати збирання кукурудзи на сім-десять діб раніше. Показники якості насіння: енергія проростання, схожість, сила росту, маса 1000 зерен – були на рівні контрольних або ж перевищували їх.
Вважаємо, що в умовах значного збільшення площ насіннєвої кукурудзи, що відбувається наразі переважно в зоні Лісостепу, і збирання її з підвищеною вологістю передзбиральна десикація рослин є перспективним агроприйомом задля отримання високоякісного насіння та зниження енерговитрат на його сушіння.
Десикація – відповідальний і суворо контрольований захід. Під час внесення десикантів слід дотримуватися загальних правил та санітарно-екологічних норм, пов’язаних із проведенням подібних хімічних робіт. Особливу увагу звертають на застережні заходи у разі близького розміщення культур, які не підлягають хімічному підсушуванню, або ж багаторічних насаджень.
Технологія проведення десикації передбачає використання авіаційної техніки і тракторних обприскувачів. Їхній вибір залежить від обсягу десикаційних заходів, строків їхнього проведення, особливостей культури, яку обробляють, місця розміщення посіву.
Тракторні обприскувачі за принципом дії бувають штангові і вентиляторні. Штангові забезпечують кращу рівномірність розподілення десиканту поверхнею посіву, вони менше залежать від погодних умов. Вентиляторні – продуктивніші, маневреніші, однак ефективність покриття посіву робочою рідиною надто залежить від погодних умов, насамперед, від напрямку і сили вітру.
З авіаційної техніки використовують малогабаритні літаки типу Ан-2, Ан-2М, гвинтокрили Ми-1, Ми-2, Ка-26 та інші, які комплектують різними розпилювачами для якісного внесення робочого розчину.
Під час обприскування будь-яким типом обприскувачів першочергово враховують швидкість вітру і температуру повітря.
У всіх випадках допустима швидкість вітру для обприскування становить до 4-5 м/с, агрегати мають рухатися перпендикулярно його напрямку. Кращий час для проведення десикації – ранок (4-10 год) та вечір (17-22 год).
Десикація посівів потребує досить рясного змочування рослин препаратом, тому витрати робочої рідини мають становити: за авіаобприскування – 100-150, за наземного – 300-400 л/га.
Як засвідчила практика, кінцевий результат десикації повністю виправдовує витрати на її проведення, сприяє кращому збереженню врожаю та позбавляє виробника зайвого клопоту, пов’язаного з потребою термічного досушування збіжжя. Тож покладатися на «милість природи» чи вдатися до десикації – вирішуйте самі.

Десикація кукурудзи

Кукурудза має різні групи стиглості, відповідно до цього є різні періоди застосування десикації. Якщо, для прикладу, візьмемо групи гібридів включно до ФАО 270, то у середині — кінці серпня вологість зерна в качані становить 33–36%. Ця група гібридів віддає вологу дуже повільно порівняно із пізньостиглими гібридами. Пізньостигла група ‑ віддача вологи відбувається швидше. І завдяки тому, що ранньостигла група повільніше «скидає» вологу, виникає потреба в десикації.

Коли починати десикацію кукурудзи?

  • Вологість зерна 29-32%
  • Поява так званої «чорної точки» на зерні для гібридів з ФАО вище 250
  • 2-3 Верхніх засохлих листочки для ФАО нижче 250.

Проводять десикацію препаратом основі гліфосату в нормі (1,5кг/га до 75 пагонів на м2, 2 кг/га більше 75 пагонів на м2), або 2-2,5 л/га.

Джерела:

 

 

data-matched-content-ui-type="image_sidebyside" data-matched-content-rows-num="2" data-matched-content-columns-num="1" data-ad-format="autorelaxed">

Метки: