МІКРОДОБРИВО

Момордика /Momordica charantia/

Момордика /Momordica charantia/ – лікарська рослина – ліана із сімейства гарбузових, культивується в регіонах Азії, Африки й Південної Америки. Широко застосовується в традиційній тібетсько-китайській народній медицині як ліки при шлунково-кишковій інфекції й для зниження рівня цукру в крові в діабетиків. Останнім часом момордика широко використовуватися як ліки для знищення ракових клітин, клітин лейкемії, бактерій, вірусів, пухлин, зниження кров’яного тиску. Учені багатьох країн світу виявляють цікавість до момордики. Аналіз плодів момордики показав присутність у її складі глікозидов, сапонінів, алкалоїдів, що продукують цукри, смоли, феноли, рослинні жири,, вільні кислоти – фолієву, пантотенову і нікотинову. Фолієва кислота необхідна для створення й підтримки в здоровому стані нових клітин, від недостачі фоліевої кислоти страждає кістковий мозок, збільшується небезпека розвитку ракових пухлин. Нікотинова кислота сприяє ефективному протіканню окислювально-відновних реакцій. Було доведено, що момордика збільшує кількість бета-клітин у підшлунковій залозі й у такий спосіб поліпшує здатність організму виробляти інсулін.


У момордиці використовуються практично всі частини рослини: листя, плоди й насіння. Дослідження показали, що листя є джерелами кальцію, магнію, натрію, фосфору й заліза; їстівний плід і листя – джерела вітамінів В. Плоди або насіння момордики знижують рівень загального холестерину й триглицеридів як у присутності так і у відсутності харчового холестерину. Момордика і її екстракт ингібірують розвиток раку й пухлини. Численні вивчення in vivo, демонстрували антизлоякісну й антилейкімічну активність момордики проти

Також була виявлена антивірусна діяльність момордики (і її ізольованих компонентів) проти численних вірусів, включаючи герпес. У природних умовах вивчення екстракту листя демонструвало здатність збільшити опір вірусним інфекціям так само як і забезпечувати ефект иммуностимуляції на людях і тваринах (підвищується виробництво інтерферону й природної діяльності клітин киллерів). На додаток до цих властивостей, екстракт листя момордики клінічно демонстрував широкий спектр діяльності антибактеріального препарату. Плід і фруктовий сік мають той же самий тип антибактеріальних властивостей. В іншому вивченні екстракт плода демонстрував діяльність проти бактерій Helicobacter, які є збудниками виразки шлунка.

    Плоди й листи момордики використовуються для зменшення рівня цукру крові. Протягом багатьох сторіч вони використовувалися і як продовольство й ліки в Азії, а також як терапевтичний засіб у розмаїтості хвороб типу лейкемії, діабету, астми, укусів комах, щомісячних проблем менструальниогох циклу, проблем шлунка, для лікування багатьох інших хвороб. Момордика мала велике традиційне використання на Сході як харчовий продукт і як ‘тонік’. Рослина приносить користь і при ревматичному артриті. Вона також використовується при опіках, виразках шкіри, псоріазі, ревматизмі, для загоєння ран.

І хоча момордика походить із країн із тропічним кліматом ,проте, протягом десяти років вона успішно вирощується на дачній ділянці українців, радує нас своєю надзвичайною красою й ефективними цілющими властивостями.

Лікарські властивості

Момордика широко застосовується в народній медицині без яких або побічних ефектів. Китайці протягом століть використовують гірку диню як засіб, що підвищує опірність організму інфекціям (вірусам, бактеріям, грибкам). При вживанні плодів в організмі активізується білок, що поліпшує проникнення глюкози в клітини. Учені думають, що гірка диня – одні з ефективних природних ліків у лікуванні діабету. Уживання гіркої дині сприяє зниженню жирових відкладень і підвищенню м’язової маси, у зв’язку із цим вона особливо корисна при анеміях і важких навантаженнях, у тому числі спортивних, особливо для людей з підвищеною вагою. Корисна при серцево-судинних захворюваннях і хворобах пов’язаних з лікуванням деяких типів раку.

Забезпечення нормального рівня глюкози в крові – невід’ємна частина турботи про здоров’я підшлункової залози. І це ще більш важливо для людей, які піклуються про метаболізм – нормалізації обміну речовин і хімічних перетворень, – живильних речовин, що протікають від моменту надходження, у живий організм до моменту, коли кінцеві продукти цих перетворень виділяються в зовнішнє середовище, а також про здоров’я ендокринної системи – системи залоз внутрішньої секреції, однієї з основних систем регуляції організму. Серед найпоширеніших ендокринних захворювань і патологічних станів слід зазначити саме цукровий діабет. Коли ці системи функціонують нормально, вони роблять або правильно використовують інсулін, що знижує концентрацію цукру в крові, конвертує цукор, крохмаль і інші речовини в енергію, що підтримує наше життя.

Дія гіркої дині спрямовано на підтримку нормальних рівнів глюкози й холестирина в крові й на надання всебічної допомоги метаболічній і ендокринній системі.

Також було виявлене посилення імунної реакції організму в результаті діяльності компонентів гіркої дині проти вірусів, бактерій і інших ворогів, наприклад, ракових клітин, які можуть загрожувати здоров’ю. Як тільки така стороння клітина розпізнана системою біохімічного каскаду (у нього входять більше 20 різних білків) виникає каскадна реакція з утворенням пептидів ( що втримуються в плодах гіркої дині), що залучають імунні клітини. Фагоцити розпізнають і знищують чужорідні частки шляхом фагоцитозу, або у випадку великих чужорідних тіл, наприклад, паразитів або великих пухлинних клітин,– шляхом виділення руйнівних часток при безпосередньому контакті. Фагоцити здатні зв’язувати мікроорганізми й антигени на своїй поверхні, а потім поглинати й знищувати їх.

Головним підсумком ретроспективного аналізу лікарських властивостей гіркої дині з’явилися дані про те, що вона є найвищою мірою ефективним засобом зміцнення захисних і функціонуючих систем організму.

Технологія вирощування момордики


Момордика – однолітня рослина, у вигляді ліани, з її густим листям і незвичайно гарними плодами. Це «чудо» природи, що викликає непідроблене замилування як декоративна так і як лікарська рослина. І хоча момордика родом з далекої Південно-Східної Азії, проте її вирощування на дачній ділянці можна вважати досить успішним. Більше того рослина показала, що воно відрізняється високою стійкістю до захворювань, є врожайним і непереборним у своїй красі.

 Вирощування розсади. Насіння момордики висівають наприкінці березня – початку квітня місяця. Насіння, відібране ще восени шляхом занурення в ємність із водою (використовуються тільки те, яке не спливло), не вимагають передпосівної обробки. Порцію насіння укладають у невелику коробку, наповнену вологими опилками, обволікають вологою ганчірочкою й поміщають у целофановий кульок; цей кульок підвішують впритул до батареї, де втримується температура 25 – 28оС. Протягом 4 – 5 діб насіння проростає. Стає зрозумілим навіщо знадобилися саме опилки: не ушкоджуються корінці насіння при їхньому вилученні з коробки. Проросле насіння висаджують у пухкий, розсипчастий ґрунт в пластиковий стаканчик (ємністю 150-200мл) на глибину 10-20мм. Стаканчики з насінням встановлюють впритул до батареї, накривають плівкою, періодично змочують землю. Виключається застій води в стаканчику, для цього на дні бажано мати дренаж і обов’язково отвори для витоку надлишку поливальної води. Воду необхідно брати поталу, дощову або з колодязя. Земля повинна бути пористою, щоб корінці (тобто мікроорганізми) харчувалися киснем. На 2-3 день насіння повинне прорости, тобто «проклюнутися». Стаканчики із пророслою розсадою необхідно виставити на підвіконня, на світло, уберегти від протягу. З підростанням розсади до 40см прищепити вершину росту й пересадити в більшу ємність – 2,5-3л. Зробити дугоподібні шпалери й виставити рослина на сонячній стороні вікна.

У відкритий ґрунт рослина бажано висаджувати в останніх числах травня: все залежить від погоди тобто від прогріву землі (вище 10оС) і від відсутності холодних ночей. Повісити на каркас сітку через 1м одна від одної. Висадити рослини, підв’язавши їх один раз до сітки. Надалі рослина буде сама чіплятися за сітку своїми вусиками.

Момордика любить: надлишок сонячних променів, тепло, розпушування, помірний полив, пасинкування, обприскування водою у вечірні години.


Збір урожаю плодів починається з липня й продовжується до перших заморозків.


Традиційне східне застосування момордики.

Плоди й листи момордики використовуються для зменшення рівня цукру крові.

Це кучерява рослина з жовтими, відокремленими чоловічими й жіночими квітами, які з’являються в пазухах листа. Молодий плід смарагдово зелений, стає оранжево-жовтим коли дозріває. Всі частини рослини, включаючи плід, є на смак злегка гіркими.

 Протипоказання й взаємодія момордики:

Момордика традиційно використовувався як абортивний засіб і це служить протипоказанням протягом вагітності.

Використання момордики в різних країнах світу:

 Бразилія: абортуючий, глистогінне, збудливий засіб, при застудах, кольках, дерматитах, діабеті, діаре, екземі, як блювотний засіб, для стимулювання місячних, як жарознижуюче, гемороїдальне, при гепатититах, захворюваннях печінки, лейкемії, малярії, щомісячних менструальних болях, сверблячці, ревматизмі, корості, припухлостях кощи, ранах, вагінітах, глистах

Китай: афродізіак, рак грудей, діабет, як харчовий продукт, при неприємному запаху з роту, гематурії, поліурії.

Колумбія: укуси змій, малярія

Куба: анемії, коліти, лихоманка, захворювання печінки, як, каменях в нирках, безплідність у жінок, глисти

Гаїті: анемія, стимулятор апетиту, дерматози, хвороби очей, лихоманка, інсектицид, проносне, хвороби печінки, шкіри, дратівливість, риніти

Індія:, глистогінне, при укусі змій, як протизаплідний засіб, при цукровому діабеті, екземі, ожирінні, малярійній лихоманці, подагрі, жовтяниці, захворюваннях печінки, шкіри, пневмонії, псоріазі, як очисне, при ревматизмі, корості, як тонік і овоч.

За матеріалами: http://momordica.ho.ua/

data-matched-content-ui-type="image_sidebyside" data-matched-content-rows-num="2" data-matched-content-columns-num="1" data-ad-format="autorelaxed">

Метки: