МІКРОДОБРИВО

Вовчуг польовий – Ononis arvensis L.

Ботанічна характеристика. Багаторічна трав’яниста рослина родини бобових. Корінь стрижневий, довгий, дерев’янистий, проникає на глибину до 2 м і більше, внизу малорозгалужений, у верхній частині переходить у коротке кореневище темно-бурого кольору. Стебла 30-80 см. заввишки, прямостоячі або сланкі, гіллясті, з зеленим і червоно бурим забарвленням.


В культурі вирощується популяція вовчуга трьох різновидностей: 1) inermis, 2) spinescens, 3) subrepens. Рослини різновидностей inermis і spinescens мають прямі стебла і компактний пірамідальний кущ. Вовчуг різновидності spinescens має на стеблах колючки  Різновидність subrepens має сланкі і висхідні стебла. В перший рік життя вовчуг в основному утворює одне стебло, в послідуючі від 5 до 40.

Листки чергові, черешкові, нижні і середні трійчасті, золотисто-опушені. Квітки двостатеві, метеликового типу, рожевого або блідо-рожевого забарвлення, на коротких квітконіжках розміщені по дві в пазухах листків, на кінцях стебел і гілок зібрані у колосоподібні суцвіття. Цвіте в червні-серпні. Одна квітка цвіте 3-4 дні. Рослина перехреснозапильна, добрий медонос.

Плід – двох-трьохгранний біб 7-8 мм довжиною і 5-6 мм шириною, золотисто-опушений. Насіння дрібне, нирковидної форми, темно-коричневого або зеленувато-сірого кольору, шорстке. Маса 1000 насінин 3,8 – 5,5 г. Насіння дозріває в липні-вересні.

Поширення. Росте по всій території України на заплавних і суходільних луках, берегах річок, трав’янистих схилах. В дикому вигляді зустрічається в Сибіру, на Алтаї, Кавказі, Казахстані, лісостеповій та степовій зонах Східної Європи.

Застосування. У медицині використовують корені вовчуга, які містять дубильні речовини, сапоніни, глікозиди ізофлавонової природи (ононін, ононід), тритерпенфінол (оноцерол, оносерин), лимонну кислоту, ефірну олію, смоли, макроелементи: К, Са, Мg, Fе; мікроелементи: Mn, Сu, Zn, Mo, Al, V, Se, Ni, Sr, Pb, I, B. Концентрує Se.

Сушать корені при температурі 40-45°С. Вихід сировини 30-32%. Вологість не більше 14%. Колір зверху бурий, всередині жовтувато-білий, смак гіркувато-солодкий, запах слабкий своєрідний. Строк придатності – 2 роки.

Настойку і відвар з коренів вовчуга використовують як протигемороїдальний, сечогінний, каменерозчинний, потогінний, протизапальний, дезинфікуючий, кровоспинний та кровоочисний засіб.

Вовчуг польовий рекомендується при геморої, хронічних запорах, тріщинах заднього проходу, запальних процесах у нирках і сечовому міхурі, нирковокам’яній хворобі, фурункульозі, хворобах шкіри, подагрі, радикуліті, епілепсії, недостатній діяльності залоз внутрішньої секреції, порушенні обміну речовин, підвищеній ламкості судин, радіоактивному випроміненню.

Біологічні особливості. Вовчуг польовий – світлолюбна рослина помірного клімату. Краще росте на відкритих сонячних ділянках з структурними, родючими середньосуглинковими і супіщаними ґрунтами. Не витримує засолення, перезволоження і посухи.

В фазі воскової стиглості насіння вовчуга має  схожість до 85-90%, але в перші місяці після настання повної стиглості схожість і енергія проростання різко знижуються через затвердіння насінної оболонки. Тому перед сівбою необхідно проводити скарифікацію насіння.

В польових умовах насіння починає проростати при температурі 6-8°С. При оптимальних умовах сходи з’являються на 10-12-й день В 1-ий рік життя перший справжній лист утворюється на 20-25, гілкування починається на 40-48, цвітіння на 100-105, повне достигання насіння на 138-143 день. Проходження фенологічних фаз в послідуючі роки опереджає посіви 1 року життя на 10-15 днів. В кінці вегетації вся надземна частина рослини щорічно відмирає.

Технологія вирощування.  Вовчуг польовий доцільно розміщувати в кормових, овочевих, спеціальних лікарських сівозмінах та на запільних ділянках після культур, які рано звільняють і залишають чистими від бур’янів поля.

Краще застосовувати  поліпшений обробіток, який сприяє нагромадженню вологи, поживних речовин та ефективний в боротьбі з бур’янами. Він включає в себе дискове (ЛДГ-10, ЛДГ-15) та лемішне (ППЛ-10-25) лущення з наступним глибоким обробітком в другій половині літа або восени на глибину до 27-30 см плугами з передплужниками (ПЛН-5-35, ПЛН-6-35).

Рано навесні, як тільки настає фізична стиглість ґрунту, вирівнюють поверхню ріллі вирівнювачами-планувальниками ВПН-5,5; ВП-8 або волокушами ВВ-2,5; зубовими боронами БЗТС-1,0, спрямовуючи агрегат під кутом 45° до напрямку оранки. На важких ґрунтах використовують комбіновані ґрунтообробні машини РВК-3, РВК-3,6 або ВГ-5.

Вовчуг надзвичайно вимогливий до наявності елементів живлення в ґрунті. Під попередник слід внести 20-30 т/га гною. Під основний обробіток ґрунту мінеральні добрива з розрахунку  N45Р60К45 кг/га д. р.

В перший рік життя в фазі гілкування проводять підживлення аміачною селітрою (1 ц/га).

Перехідні посіви підживлюють рано навесні повним мінеральним добривом в дозі (NРК)30 кг/га д. р.

Сіють вовчуг польовий рано навесні, влітку або під зиму скарифікованим, протруєним і обробленим нітрагіном насінням сівалками СОН-2,8А, СКОН-4,2; СО-4,2 з обмежувачами глибини на глибину 2-3 см, широкорядним способом з шириною міжрядь 45 см і нормою висіву 8-10 кг/га.

Догляд за плантаціями полягає в боротьбі із бур’янами, шкідниками (довгоносики, піщаний медляк, озима совка, совка гамма, тля, вовчугова товстоніжка) і хворобами (борошниста роса).

Збирання врожаю вовчуга польового проводять у кілька прийомів. Спочатку скошують жатками надземну масу і вивозять її з поля, а потім викопують корені однокорпусними плугами без відвалів або виорюють їх бурякопідйомниками (на глибині не менше 30 см). Зібрані корені миють холодною проточною водою, пров’ялюють і сушать. Врожайність сухої сировини 17-23 ц/га.

Для збирання вовчуга на насіння відводять спеціальні насіннєві ділянки другого – третього років життя. Так як боби під час достигання розтріскуються і насіння легко осипається, то кращим способом збирання є роздільний, при побурінні 60-80% бобів.

data-matched-content-ui-type="image_sidebyside" data-matched-content-rows-num="2" data-matched-content-columns-num="1" data-ad-format="autorelaxed">

Метки: